Hoci sneh z tatranských končiarov ešte nezmizol, aj Tatry sú už sčasti zelené

02.05.2012 Poprad

Tatranská Lomnica 2. mája (TASR) – Hoci sneh z tatranských končiarov ešte nezmizol, aj Tatry sa už sčasti zazelenali. Dôvodom je rašenie smrekovca opadavého, ktorý je rozšírený v lesoch na celom území Tatranského národného parku (TANAPu). Nevytvára však súvislé plochy smrekovcových monokultúr, je skôr iba prímesou smrekových porastov s podielom nepresahujúcim 20%.
Pre svoje vlastnosti, najmä kolovitý koreňový systém a obľúbenosť veterných stanovíšť, sa smrekovec opadavý stal významnou drevinou v obnovovanom, vetrom poškodenom území. Spoločne s borovicou lesnou ho lesníci Štátnych lesov (ŠL) TANAPu v prvých troch rokoch po kalamite sadili na plochy s prevládajúcimi západnými a severozápadnými vetrami do tzv. spevňovacích pásov. Z takmer pol milióna sadeníc smrekovca tak vytvorili prirodzenú bariéru prúdeniu silných vetrov, ktorá tak chráni menej odolné smreky.
V posledných štyroch rokoch ďalších takmer 600.000 kusov sadeníc vysadili na vetrom previevané plochy na hrebienkoch, prípadne z nich vytvorili plášte lesných porastov tak, aby chránili pred nárazovým vetrom stromy vnútri porastov. V tomto roku k už zasadeným pribudne ďalších takmer 140.000 kusov sadeníc smrekovca opadavého.
Percentuálny podiel smrekovca, i napriek očakávanému zvýšeniu jeho zastúpenia v tatranských lesoch, sa však výrazne zvyšovať nebude. Smrek tu zostane dominantnou drevinou aj naďalej. Cieľom ŠL TANAPu je, aby v tatranských lesoch zvýšením podielu smrekovca opadavého vypestovali stabilné smrekovcové smrečiny, schopné odolávať škodlivým činiteľom v lesoch.
TASR informovala Lenka Burdová zo ŠL TANAPu.
 

Vyberte región